Δευτέρα, 18 Μαΐου 2009

Δημοσιεύματα σχετικά με την Επίθεση Περιφερειάρχη στον Πρόεδρο του Συλλόγου


Μετά την Καταγγελία που έστειλε ο Σύλλογός μας στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την καταστροφή που συντελείται στο λιμναίο οικοσύστημα από την κατασκευή του ποδηλατόδρομου, ο Γεν Γραμ. Περιφ. Ηπείρου κ. Δ. Πανοζάχος επιτέθηκε απρόκλητα κατά την αποχώρησή του από ημερίδα στο Ξενοδοχείο DU LAC στον πρόεδρο του Συλλόγου μας υβρίζοντάς τον, χειροδικώντας εις βάρος του και ωρυόμενος σε έξαλλη κατάσταση, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει στους παρευρισκόμενους την χειρότερη εντύπωση για υψηλόβαθμο κρατικό λειτουργό. Η ψύχραιμη στάση του προέδρου μας κ. Σωτηριάδη απέτρεψε τα χειρότερα.(σχετικό δημοσίευμα για την καταγγελία, ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 08.04.09 Παρέμβαση Επιθεωρητή Δ.Δ. για τον ποδηλατόδρομο στη Λίμνη)

Το επεισόδιο προκάλεσε δημοσιεύματα στο τοπικό τύπο, τους συνδέσμους των οποίων και αποσπάσματα παραθέτουμε.


ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 01.05.09 Εκτός εαυτού για έναν πεζόδρομο:
“Βγαίνοντας από την αίθουσα ο περιφερειάρχης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στράφηκε προς τον Αρ. Σωτηριάδη και του είπε «αυτό που έκανες θα το πληρώσεις ακριβά». «Τώρα μας απειλείς κι από πάνω» απάντησε ο πρόεδρος του συλλόγου και ο περιφερειάρχης του είπε «είσαι ψεύτης ρε, και θα καθίσεις στο σκαμνί». «Το ψεύτης να το πεις στον πατέρα σου», ήταν η αντίδραση του κ. Σωτηριάδη και ο κ. Πανοζάχος συνέχισε «λες ψέματα ότι το περιφερειακό συμβούλιο πήρε αυτή την απόφαση».

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του συλλόγου επιχείρησε να διαβάσει δημόσια το σχετικό έγγραφο και, όπως είπε ο ίδιος στον «Η.Α.», ο περιφερειάρχης τον έπιασε από το σακάκι επιχείρησε να του αρπάξει το έγγραφο. Το συμβάν επιβεβαίωσαν στον «Η.Α.» δύο μέλη επιστημονικού φορέα, με τον ένα να επιβεβαιώνει ταυτόχρονα ότι το έγγραφο σκίστηκε και το ένα κομμάτι το πήρε ο περιφερειάρχης και το άλλο έμεινε στα χέρια του κ. Σωτηριάδη. «Ρε παλιοψεύτη, θα μου το πληρώσεις ακριβά», ήταν η τελευταία φράση του περιφερειάρχη προς τον πρόεδρο του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος, ο οποίος του απάντησε: «Λυπάμαι που δεν σέβεσαι τη θέση σου ως περιφερειάρχης και ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης».”


ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 05.05.09 Παραδέχεται το επεισόδιο ο Πανοζάχος, Απάντηση Περιφέρειας:

“Υποχρέωση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας είναι όχι μόνο η υλοποίηση των αποφάσεων των θεσμικών οργάνων του τόπου, όπως είναι το περιφερειακό συμβούλιο, αλλά και η προστασία τους, όταν μάλιστα κατασυκοφαντούνται δημόσια.
Το περιφερειακό συμβούλιο ουδέποτε αποφάσισε τη χρηματοδότηση των έργων που ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος. Παρότι αυτό το γνωρίζουν άπαντες ή τουλάχιστον εκείνοι που ενδιαφέρονται πραγματικά για τα τεκταινόμενα στην Ήπειρο, η διοίκηση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος, εξακολουθεί να επικαλείται μία ανύπαρκτη απόφαση και επιχειρεί με αυτή να κάνει μικροπολιτική.”


ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 05.05.09 Ούτε που τον νοιάζει:

“Ένας από αυτούς τους κατοίκους είναι ο Αριστείδης Σωτηριάδης, το τελευταίο «θύμα» της επιθετικότητας του Δημήτρη Πανοζάχου. Αν και νομίζω ότι τη λέξη θύμα πρέπει να τη βγάλω από τα εισαγωγικά, αφού χθες τον είδα τον άνθρωπο με δεμένο το χέρι έπειτα από την επίθεση που του έκανε ο περιφερειάρχης σε πρόσφατη ημερίδα για τη λίμνη! (…)

Όμως ο κατάλογος των συμπολιτών που δέχθηκαν επιθέσεις από τον περιφερειάρχη όχι μόνο είναι μακρύς, αλλά είναι και ετερόκλητος και αποτελείται και από ανθρώπους υπεράνω πάσης υποψίας.

Αν ο κύριος γενικός κουράστηκε στα Γιάννενα και οδηγήθηκε σε αδιέξοδο δεν του φταίνε τα Γιάννενα. Ίσα ίσα από την καίρια και υψηλή θέση ευθύνης, αξιοζήλευτη για τον μέσο κάτοικο, χρέος του είναι να μας κάνει όλους καλύτερους. Το να επιτίθεται λοιπόν στους Ηπειρώτες, δικαίους και αδίκους, σε έξαλλη κατάσταση δεν τιμά πρώτα τον ίδιο. Πριν προφυλαχθούν οι πολίτες από τις επιθέσεις του, οφείλει να προστατέψει ο ίδιος τον εαυτό του. Εδώ και πολύ καιρό αδυνατεί να το κάνει. Και το χειρότερο: στέλνει το μήνυμα ότι ούτε καν τον νοιάζει.”


ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 08.05.09 «Τον ενόχλησαν οι καταγγελίες μας»
Δελτίο Τύπου Συλλόγου :

“Το τελευταίου διάστημα μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι ο Σύλλογός μας έγινε στόχος επιθέσεων του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δ. Πανοζάχου.
Ενοχλημένος προφανώς από την καταγγελία που έστειλε ο Σύλλογός μας στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την καταστροφή που συντελείται στο λιμναίο οικοσύστημα από την κατασκευή του ποδηλατόδρομου πάνω στο αρδευτικό ανάχωμα Ανατολής –Κατσικά, την οποία χρηματοδότησε η Περιφέρεια Ηπείρου με χρήματα της Ευρ. Ένωσης, εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον του Συλλόγου μας και του προέδρου του Αριστείδη Σωτηριάδη.”


ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 09.05.09 Νέο επεισόδιο στη διαμάχη
Απάντηση Περιφέρειας Ηπείρου:

"Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, στην τελευταία του ανακοίνωση για μία ακόμη φορά αφίσταται της αλήθειας και των πραγματικών περιστατικών!

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου ουδέποτε χειροδίκησε ή επεχείρησε να το κάνει, σε βάρος του Προέδρου του Συλλόγου. Υπήρξε απλά έντονη φραστική αντιπαράθεση, παρουσία αρκετών αυτοπτών μαρτύρων, με αφορμή τη συμπεριφορά του κ. Σωτηριάδη νωρίτερα, ο οποίος είχε προσβάλει βάναυσα τους θεσμούς, επικαλούμενος ανύπαρκτες αποφάσεις και έγγραφα, αναφερόμενος σε ανύπαρκτα γεγονότα. "


ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 09.05.09 «Δεν χειροδίκησα σε βάρος του Σωτηριάδη»
"Ενδιαφέρον όμως έχει ότι ο κ. Πανοζάχος χαρακτηρίζει τις απειλές κατά του κ. Σωτηριάδη ως «έντονη φραστική αντιπαράθεση». Το να πιάνεις όμως από το σακάκι έναν συμπολίτη και να τον απειλείς ότι θα πληρώσει ακριβά τη στάση του γιατί είναι «παλιοψεύτης» δεν συνιστά απλά... φραστική αντιπαράθεση."


ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 09.05.09 «Πού είναι τελικά τα ψέματα κύριε γενικέ;»:
Επιστολή Πρόεδρου Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων:

“Κύριε διευθυντά

Αναφερόμενος στην προ ημερών επίθεση του Γεν. Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου προς τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και το πρόσωπό μου έχω να παρατηρήσω τα εξής:

Κατ’ αρχάς η απρεπής συμπεριφορά του κ. Πανοζάχου, που επισκίασε την αξιόλογη εκδήλωση του ΥΠΕΧΩΔΕ στο ξενοδοχείο Du Lac, παρουσία πλέον των εκατό προσκεκλημένων, μαρτυρεί αν μη τι άλλο έλλειψη σεβασμού προς τη διαφορετική άποψη, προς τον διάλογο, προς το δικαίωμα των πολιτών να διαμαρτύρονται για ενέργειες της διοίκησης και πιθανόν πρόθεση εκφοβισμού με σκοπό την αποστασιοποίηση των πολιτών από τα κοινά.

Μαρτυρεί αγνωμοσύνη έναντι του πρωθυπουργού της χώρας, που τον τίμησε αναθέτοντάς του την διοίκηση της Ηπείρου, αφού έχει δημιουργήσει σωρεία επεισοδίων σε βάρος του και έλλειψη σεβασμού στη διακήρυξη του πρωθυπουργού για συμπεριφορά «σεμνά και ταπεινά».

Όσον αφορά στη συμβολή του στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων της περιοχής κατά την 5ετή θητεία του στην θέση του Γ.Γ.Π.Η. θα πρέπει να θεωρείται ολότελα αρνητική.

Άστοχη και θλιβερή η αντιμετώπιση του θέματος του ΧΥΤΑ. Οι χωματερές παραμένουν εδώ και 5 χρόνια. Ουδεμία ενέργεια για αντιμετώπιση του σοβαρότατου προβλήματος διαχείρισης των ζωικών αποβλήτων, των νοσοκομειακών και ιατρικών επίσης αποβλήτων. Συνεχίζεται η μόλυνση του Καλαμά. Όσον αφορά στη Λίμνη Παμβώτιδα; Εκεί τα πράγματα γίνονται χειρότερα.

Κύριε διευθυντά

Είναι απόλυτα βεβαιωμένο από το πλήθος των παρισταμένων κατά την ως άνω εκδήλωση του ΥΠΕΧΩΔΕ συμπολιτών μας, ότι ο κ. Πανοζάχος με αποκάλεσε δημόσια «παληοψεύτη», μου επιτέθηκε και χειροδίκησε εις βάρος μου και επιχείρησε να μου αρπάξει από τα χέρια έγγραφα, που είχε σχέση με την στάση του σε αιτήματα του Συλλόγου μας για την προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας.

Και ερωτώ ευθέως:

1) Είναι ψέματα κύριε Πανοζάχο ότι με απόφασή σας το ΠΕΠ Ηπείρου χρηματοδότησε με 3 εκατομ. Ευρώ την κατασκευή του ποδηλατοδρόμου επάνω στο αρδευτικό ανάχωμα Ανατολής – Κατσικά;

2) Είναι ψέματα ότι το έργο κατασκευάσθηκε παράνομα κατά παράβαση των διατάξεων των άρθρων 8 και 14 του Ν.2971/2001 περί αιγιαλού και παραλίας, της απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού, του ΓΠΣ κλπ;

3) Είναι ψέματα ότι το έργο αυτό είναι καταστροφικό για το λιμναίο οικοσύστημα, αφού δημιούργησε συνθήκες μονιμότητας του αναχώματος και εξαφανίσεως του υδροβιότοπου που με τελική μετατροπή του σε οικοδομήσιμη περιοχή; Πού μειώνει την έκταση της λίμνης κατά 3.500 στρέμματα και την καταδικάζει για πάντα να είναι μία κλειστή δεξαμενή; Πού από την κυκλοφορία ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών αλλά και πεζών θα εξαφανισθεί η σημαντικότατη ορνιθοπανίδα της περιοχής, αφού εκεί φωλιάζουν όλα τα άγρια πτηνά;

4) Είναι ψέματα ότι ο ποδηλατοδρόμος κατασκευάσθηκε πριν γίνει η επιβαλλόμενη από τον νόμο οριοθέτηση της Λίμνης στην περιοχή αυτή και πριν συνταχθούν οι αρχιτεκτονικές και περιβαλλοντικές μελέτες ανάπλασης της παραλίμνιας περιοχής από τα μελετητικά γραφεία, για τις οποίες μελέτες υπογράψατε σύμβαση και πληρώσατε ή θα πληρώσετε 508.473 ευρώ επιβαρύνοντας τους Έλληνες φορολογούμενους;

5) Είναι ψέματα ότι ο σύλλογός μας με έγγραφό του σας κατήγγειλε την παράνομη και καταστροφική για την λίμνη κατασκευή του ποδηλατοδρόμου ζητώντας την διακοπή της χρηματοδότησής του; Όμως εσείς συνεχίσατε και με αστήρικτα και ανακριβή επιχειρήματα προσπαθήσατε να αντικρούσετε την καταγγελία του Συλλόγου μας;

6) Είναι ψέματα ότι ο σύλλογός μας τον Φεβρουάριο του 2007 κατέθεσε σ’ εσάς πρόταση-αίτημα για την ένταξη στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Δ’ ΚΠΣ (ΕΣΠΑ) την εκπόνηση μελέτης και κατασκευή έργων αποκατάστασης του οικοσυστήματος των Λιμνών Παμβώτιδος και Λαψίστας και την δημιουργία υδροβιολογικού πάρκου;

Ότι η πρόταση –αίτημα αποδέχτηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του στην Άρτα την 14-5-2007, κατά την οποία παραβρεθήκαμε και ημείς; Ότι με έγγραφό σας ζητήσαμε από σας να αναθέσετε σε μία Υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε το έργο να ενταχθεί στο Μέτρο 6.4 χρηματοδότησης από το Γ’ Κ.Π.Σ., δεδομένου ότι, ο σύλλογός μας ούτε αρμοδιότητα έχει ούτε δύναται και δεν δεχθήκατε;

Κύριε διευθυντά

Τώρα που διατίθενται από την Ε.Ε. εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για το περιβάλλον είναι μοναδική ευκαιρία για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος της Λίμνης και δεν πρέπει να χαθεί επειδή ο κ. Πανοζάχος για δικούς του λόγους δεν συμφωνεί ή δεν ενδιαφέρεται. Αν έχει καλύτερη, αποτελεσματικότερη και υλοποιήσιμη πρόταση οφείλει να την δημοσιοποιήσει, διότι διαφορετικά δεν έχει δικαίωμα να στερήσει από την περιοχή μας να επωφεληθεί των δυνατοτήτων, που προσφέρονται από το Δ’ Κ.Π.Σ. (ΕΣΠΑ) για την προστασία και αξιοποίηση της Λίμνης Παμβώτιδος, η οποία αποτελεί σημαντικό περιβαλλοντικό και οικονομικό παράγοντα της περιοχής.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Αριστείδης Σωτηριάδης


Πρόεδρος Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων”