Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2010

Έκκληση προς τον Δήμο Κατσανοχωρίων και τους κατοίκους του Ελληνικού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πέρασαν 40 περίπου χρόνια αφότου ο Δήμος Ιωαννιτών δημιούργησε τη χωματερή Δουρούτης για “προσωρινή” εναπόθεση των απορριμμάτων της πόλεως.

Με εγκληματική αδιαφορία αφήσαμε να εξελιχθεί το όμορφο τοπίο της Δουρούτης σε αποκρουστική περιοχή. Δεν σεβαστήκαμε την ύπαρξη στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης και του Νοσοκομείου και τα προβλήματα που δημιουργεί στους εργαζόμενους και διαμένοντες σε αυτά, ούτε τις επιπτώσεις σε βάρος της υγείας των κατοίκων της πόλεως και του λεκανοπεδίου από τη ρύπανση εδάφους, νερού και ατμόσφαιρας.

Φθάνει πια. Δεν πάει άλλο. Οι πολίτες είναι αγανακτισμένοι από τη διατήρηση ακόμη αυτού του αίσχους.Μεγάλη ευθύνη φέρει η πολιτεία η οποία μάλιστα στο πρόσωπο του περιφερειάρχη κ. Πανοζάχου αφ’ ενός δεν χειρίσθηκε το πρόβλημα ορθολογικά, αφ’ ετέρου με αλαζονικές συμπεριφορές ενεργούσε αποτρεπτικά στην επίλυση του προβλήματος.

Όμως η αντιμετώπιση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων δεν επιδέχεται πλέον την παραμικρή καθυστέρηση.

Ο Δήμος Κατσανοχωρίων και οι κάτοικοι του Ελληνικού έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται καθώς η συμπεριφορά απέναντί τους από όλους δεν ήταν η πρέπουσα.

Οι πολίτες και ο Σύλλογός μας συμπαρίσταντο ηθικά στους κατοίκους του Eλληνικού σε όλο το χρονικό διάστημα.

Δυστυχώς εκ των πραγμάτων προκύπτει πλέον ως αναγκαστική λύση του προβλήματος η κατασκευή και λειτουργία του ΧΥΤΑ.

Ο Δήμος Κατσανοχωρίων και οι κάτοικοι του Ελληνικού που πάλεψαν σκληρά τον δίκαιο αγώνα τους, θα πρέπει τώρα να αποδείξουν ότι έχουν και τη γενναιότητα να συναινέσουν προκειμένου να εξυπηρετήσουν το γενικότερο συμφέρον, αποδεικνύοντας ότι είναι ανώτεροι από εκείνους που τους αδίκησαν.

Φυσικά με τις προϋποθέσεις:

1.   Ότι ο ΧΥΤΑ Ελληνικού θα αποτελέσει προσωρινή λύση λειτουργίας 3 έως 5 ετών το ανώτατο.
Εκ των πραγμάτων άλλωστε η μικρή χωρητικότητα περιορίζει τη συνολική διάρκεια λειτουργίας του. Η ιδιαιτερότητα της μορφολογίας του εδάφους με τις έντονες κλίσεις και διαφοροποιήσεις του ανάγλυφου στο Ελληνικό, υποχρεώνει την μη ολοκλήρωση του ΧΥΤΑ στις προβλεπόμενες διαστάσεις. 

2.   Ότι θα δεσμευτεί η Περιφέρεια για τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ σε νέα θέση, με έναρξη εκπόνησης αντίστοιχης μελέτης.
Επισημαίνεται εδώ ότι η χωροθέτηση νέας θέσης ΧΥΤΥ είναι ανεξάρτητη από την κατασκευή εργοστάσιου επεξεργασίας αποβλήτων.

3.  Ότι θα συσταθεί επιτροπή με αντιπροσώπους του ΤΕΕ - Τμήμα Ηπείρου και του Δήμου Κατσανοχωρίων η οποία θα παρακολουθεί τόσο την κατασκευή όσο και τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, ώστε να εφαρμόζονται όλες οι προδιαγραφές και κανόνες υγειονομικής ταφής και διάθεσης των απορριμμάτων.

Για τους ανωτέρω λόγους κάνουμε έκκληση στον Δήμο Κατσανοχωρίων και στους κατοίκους του Ελληνικού όπως δεχθούν υπό τις ως άνω προϋποθέσεις την ολοκλήρωση του ΧΥΤΑ, ώστε να καταργηθεί η λειτουργία της χωματερής Δουρούτης, που αποτελεί αίτημα όλων των κατοίκων, και να είναι βέβαιοι ότι η πράξη των αυτή θα εκτιμηθεί δεόντως και θα έχουν στο πλευρό τους τους πολίτες και το Σύλλογό μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο