Τρίτη, 15 Ιουνίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - Οριοθέτηση Παμβώτιδας

Τη στιγμή που όλοι οι Φορείς και οι κάτοικοι των Ιωαννίνων προσδοκούν στην καταστροφή των υπαρχόντων αναχωμάτων, ώστε η Λίμνη Παμβώτιδα να επαναλειτουργήσει ως ζωντανό οικοσύστημα, ο Νομάρχης Ιωαννίνων κ. Καχριμάνης με ενέργειες που τείνουν σε περαιτέρω συρρίκνωση της έκτασης της Λίμνης και καταδίκης της για πάντα σε κλειστή δεξαμενή, επανέρχεται στο γνωστό θέμα κατασκευής και νέου αναχώματος στο μεγάλο υδροβιότοπο περιοχής Κατσικά- Λογγάδων.

Την περασμένη εβδομάδα με δηλώσεις του στο τοπικό Τύπο, ”ξεσήκωσε” τους κατοίκους των Λογγάδων εναντίον της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, λέγοντας ότι η οριοθέτηση είναι λανθασμένη, αφού τα νερά της Λίμνης που σήμερα υπερχειλίζουν από τα πλαϊνά του υπερχειλιστή, δεν φθάνουν στα όρια της κόκκινης γραμμής, δηλαδή στην οριογραμμή της όχθης, που καθόρισε η Επιτροπή Οριοθέτησης του Ν. 2971/2003.

Η Κτηματική Υπηρεσία με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η οριοθέτηση της Λίμνης στην περιοχή από ΛΟΓΓΑΔΕΣ μέχρι ΝΤΡΑΜΠΑΤΟΒΑ έγινε στο υψόμετρο των 496,54 μ. και ότι το ύψος των 496,54 μ. αντιστοιχεί στο ανώτατο σημείο της σιδερένιας πόρτας του θυροφράγματος και όχι στα πλαϊνά τσιμεντένια στηρίγματά της, τα οποία είναι χαμηλότερα κατά 70-80 εκατοστά.Με ανακοίνωσή τους οι κάτοικοι των Λογγάδων ζητούν την αλλαγή της αποφάσεως οριοθέτησης και την ...κατασκευή νέου αναχώματος δίπλα στα νερά της Λίμνης και την δημιουργία νέου πεζόδρομου - ποδηλατόδρομου.

Ο κ. Νομάρχης, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά ότι η οριοθέτηση σε όλη την περίμετρο της Λίμνης έγινε στο υψόμετρο 469,54 μ. – και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει – , “ξεσηκώνοντας” τους κατοίκους των Λογγάδων, εμμέσως πλην σαφώς προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να επιτύχει “νομιμοποίηση” του άλλου αναχώματος και του επ’ αυτού κατασκευασθέντος από τον ίδιο πεζόδρομου - ποδηλατόδρομου Ανατολής - Κατσικά, για τον οποίο ο Σύλλογός μας τον κατάγγειλε στον Εισαγγελέα του Α.Π. και στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Το νέο περιστατικό περί λανθασμένης οριοθέτησης κ.λ.π. έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά εσφαλμένων και αυθαίρετων παρεμβάσεών του στη Λίμνη μας, οι οποίες ήταν καταστροφικές για το όλο οικοσύστημα της περιοχής. Θα πρέπει επί τέλους να αντιληφθεί ο κ. Νομάρχης ότι οι λίμνες και οι υδροβιότοποι είναι ευαίσθητα οικοσυστήματα και η διαχείρισή τους είναι πρωτίστως έργο ειδικών επιστημόνων και όχι ανεύθυνων και επικίνδυνων ενεργειών.

Αν ρωτούσε την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, δεν θα εκτίθετο με τις δηλώσεις του για λανθασμένη οριοθέτηση.

Αν ρωτούσε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία δεν θα έφερνε στη Λίμνη τις καναδόχηνες και αλοπόχηνες, που είναι ξένα είδη και ανταγωνίζονται τα ντόπια άγρια πουλιά της Λίμνης μας – πανευρωπαϊκά απειλούμενα – , των οποίων καταλαμβάνουν τις φωλιές αναγκάζοντάς τα σε φυγή.

Αν άκουγε τον Σύλλογό μας δεν θα έκανε τον ποδηλατόδρομο στο ανάχωμα αλλά στον περίγυρο του υδροβιότοπου προστατεύοντάς τον.

Αν ρωτούσε τον Σύλλογο Φίλων του ποδηλάτου θα απέφευγε τη δημιουργία λωρίδας ποδηλάτου ανάμεσα σε… δύο πλευρές πεζόδρομου.

Αν περίμενε τη σύνταξη της μελέτης ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ - Αξιοποίησης και Προστασίας της Παμβώτιδας από τα μελετητικά γραφεία στα οποία είχε με σύμβαση αναθέσει η Δ/νση Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας και δεν προέβαινε αυθαίρετα, παράνομα και χωρίς περιβαλλοντική μελέτη στην κατασκευή του γνωστού ποδηλατόδρομου, σήμερα θα είχαμε μια διαφορετική Λίμνη και ένα σωστό ποδηλατόδρομο.

Αν εφάρμοζε τα προτεινόμενα μέτρα από το ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΛΙΜΝΗΣ, η Παμβώτιδα θα γλίτωνε από πολλές λανθασμένες ενέργειές του.

Ας ελπίσουμε ότι η παρούσα τοποθέτησή μας θα βοηθήσει τον κ. Νομάρχη να αντιληφθεί ορισμένα σφάλματα και να προβεί στην διόρθωσή τους. Εμείς θα είμαστε στη διάθεσή του για μια σωστή και εποικοδομητική συνεργασία.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο Πρόεδρος                                        Ο Γραμματέας

Αριστείδης Σωτηριάδης                     Κων/νος Σακκάς