Ο Σύλλογος διαχρονικά αγωνίζεται για τη διατήρηση των ελευθέρων κοινόχρηστων χώρων και του αστικού πρασίνου, ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων των πόλεων.
Το 1977 πέτυχε την μη επικείμενη οικοδόμηση από τον Δήμο Ιωαννιτών του πάρκου της «Αίγλης», το οποίο παραμένει μέχρι και σήμερα ο χώρος πρασίνου απέναντι από το Δικαστικό Μέγαρο. (Σχετικά: Υπόμνημα του Συλλόγου προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιωαννιτών από 17.09.1977 εδώ, Ρεπορτάζ ΠΡΩΙΝΟΥ ΛΟΓΟΥ από 11.11.1977 εδώ)
Απόσπασμα από συνέντευξη του Προέδρου του Συλλόγου κ. Σωτηριάδη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο (εδώ):
"Μια άλλη δραστηριότητά μας ήτανε, το θυμούμαι, που διαφυλάξαμε τον χώρο πρασίνου στο τρίγωνο που είναι απέναντι από το Δικαστικό Μέγαρο. Εκεί η τότε Δημοτική Αρχή ήθελε να ανεγείρει (ήταν Δήμαρχος ο Κώστας ο Μπέγκας), Δημοτικό Δημαρχείο και Πνευματικό Κέντρο. Εμείς αντισταθήκαμε τότε, δυναμικά. Ήρθαμε σε ρήξη και με τον φίλο μας τον Κώστα τον Μπέγκα και με τους Δημοτικούς Συμβούλους. Είχαμε όμως μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και συμβούλους οι οποίοι συμπαραστάθηκαν. Τελικά μετά από αγώνες δεν έγινε αυτό. Και τα χρήματα τα οποία έδινε τότε ο δωρητής, 120.000.000 δραχμές ήταν για να γίνει αυτό το ακίνητο, μετά από τις παρεμβάσεις τις δικές μας, υποδείξαμε τα χρήματα αυτά να δοθούν στην παραλίμνια περιοχή. Ο Κατσάρης ήταν ο δωρητής. Ήταν ένας από τους δύο αδερφούς Κατσάρη. Ήταν δύο και οι δύο έχουνε κάνει προσφορές. Ο δεύτερος αδερφός, είναι που έδωσε 120.000.000 δραχμές και τελικά αυτά τα χρήματα μετά από υπόδειξη δική μας, στον Δήμαρχο τότε τον Γεωργιάδη, διατέθηκαν για να γίνει η παραλίμνια περιοχή, όπως είναι τώρα. Αξιοποιήθηκαν εκεί τα χρήματα αυτά. Και διασώθηκε το πράσινο, σ’ εκείνο εκεί τον χώρο, στον οποίο οι παλιοί τον θυμούνται, ήταν πριν από πολλά χρόνια, το σινεμά Αίγλη. Ο χώρος εκείνος έτσι είχε μείνει ονομαστός, σαν χώρος της Αίγλης"
----------
Στο ίδιο πλαίσιο, σήμερα αγωνιζόμαστε να ανατρέψουμε την δρομολογούμενη τσιμεντοποίηση του χώρου της Λαϊκής Αγοράς Αγίας Μαρίνας με την απόφαση του Δήμου Ιωαννιτών να κατασκευάσει εκεί Νέο Δημαρχείο.
Ο Σύλλογος με την προσφυγή του στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων ζήτησε την ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Το Διοικητικό Εφετείο κηρύσσοντας εαυτό αναρμόδιο προς εκδίκαση της αίτησης ακυρώσεως παρέπεμψε την υπόθεση στο αρμόδιο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Έχει ορισθεί δικάσιμος στις 4 Νοεμβρίου του 2009.
----------
Το Δημοτικό Συμβούλιο με την 467/2003 απόφασή του τροποποίησε το Ρυμοτομικό Σχέδιο (Ρ.Σ.) της πόλεως στο Ο.Τ. 151α με αλλαγή του χαρακτηρισμού του χώρου από Γυμναστήριο σε χώρο «ανέγερσης κτιρίου Δημαρχείου - Δημοτικών Υπηρεσιών»
Ο Νομάρχης Ιωαννίνων με την 5176/13.07.2004 απόφασή του ενέκρινε την τροποποίηση του Ρ.Σ. της πόλεως σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου με την 18968/29.09.2004 απόφασή του απέρριψε την προσφυγή του Συλλόγου δεχόμενος την απόφαση του Νομάρχη.
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων με την προσφυγή του στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων ισχυρίζεται ότι παράνομα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιωαννιτών προέβηκε σε τροποποίηση του Ρ.Σ. της πόλεως για τους παρακάτω λόγους.
1) Διότι από αμνημονεύτων ετών είναι ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ και εξυπηρετεί κοινωφελείς ανάγκες του κέντρου της πόλεως, και ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η μείωση επιφανείας των κοινόχρηστων χώρων (άρθρο 10 Ν. 3044/2002)
2) Διότι ο χώρος του Ο.Τ. 151α στο σχέδιο πόλεως είναι χαρακτηρισμένος ως χώρος Γυμναστηρίου μη οικοδομήσιμος και περιβάλλεται με πράσινη γραμμή και ουχί κόκκινη και ως εκ τούτου αποκλείεται η ανέγερση οικοδομής έπ’ αυτού.
3) Από το σχέδιο της πόλεως του 1914 (σχέδιο Bernasxoni) αποδεικνύεται ότι ο χώρος του Γυμναστηρίου ήτο ανέκαθεν κοινόχρηστος χώρος τελείως ελεύθερος και ακάλυπτος μέχρι σήμερα.
4) Διότι βάσει της 3661/2005 αποφάσεως της ολομέλειας του Σ.τ.Ε. παράνομα ο Νομάρχης ενέκρινε την τροποποίηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου της πόλεως εφόσον δεν έχει εκδοθεί σχετικό προεδρικό Διάταγμα.
5) Σύμφωνα με την βασική αρχή περί Βιώσιμου Αστικού Περιβάλλοντος που εξαγγέλθηκε με την Διακήρυξη της Στοκχόλμης το 1972, ο σχεδιασμός πρέπει να εφαρμόζεται σε ανθρώπινους οικισμούς και αστικά κέντρα με επιδίωξη να αποφεύγονται δυσμενείς επιδράσεις στο περιβάλλον.
Σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος αναθεώρηση και τροποποίηση των ισχυουσών σε περιοχή πόλεως χρήσεων γης νοείται μόνο επί το ευμενέστερο, συνεπώς αποκλείεται και απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση η επιδείνωση αυτών όχι μόνο δια διοικητικής πράξεως αλλά και δια νόμου (απόφαση Σ.τ.Ε 3144/2004)
----------
Εναλλακτικά προτείνουμε οι Δημοτικές Υπηρεσίες να στεγασθούν στο σημερινό κτίριο της Νομαρχίας και παράλληλα οι υπηρεσίες της Νομαρχίας να στεγασθούν σε νέο κτίριο στο χώρο του Στρατοπέδου Βελισαρίου όπου προβλέπεται η κατασκευή Διοικητικού Κέντρου.
Έτσι ο χώρος της Λαϊκής Αγοράς της Αγίας Μαρίνας θα μπορούσε να ενταχθεί λειτουργικά στο σχέδιο ενοποίησης και ανάπλασης των κοινόχρηστων χώρων του κέντρου της πόλης και να διαμορφωθεί κατόπιν αρχιτεκτονικής μελέτης μαζί με το παρακείμενο πάρκο μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, αποτελώντας μία πράσινη όαση μέσα στην πόλη για παιχνίδι, αναψυχή και διεξαγωγή υπαίθριων πολιτιστικών εκδηλώσεων, συνδυάζοντας ακόμη και την υπάρχουσα σήμερα λειτουργία (λαχαναγορά) με τη δημιουργία του πιο πάνω πάρκου.
----------
Αναλυτικά:
Η από 22.12.2003 Ένσταση του Συλλόγου προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιωαννιτών εδώ
Η από 06.08.2004 Προσφυγή του Συλλόγου ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου εδώ
Η από 15.11.2004 Αίτηση Ακυρώσεως ενώπιον Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων εδώ
Η από 23.07.2007 Αίτηση στο υφιστάμενο Δημοτικό Συμβούλιο, επανεξέτασης της αποφάσεως ανέγερσης Δημαρχείου - Δημοτικών Υπηρεσιών στο χώρο που λειτουργεί η Λαϊκή Αγορά της Αγίας Μαρίνας εδώ
Ορισμός Δικάσιμου για τις 04.11.2009 από τον Πρόεδρο του Ε΄ Τμήματος του Σ.τ.Ε. εδώ