Σάββατο, 4 Ιουλίου 2009

Φύτευση 680 κωνοφόρων στην πόλη, ύψους 2,50 m (το 1990)

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 23 Φεβρουαρίου 1990

Το 1990 με ενέργειες του Συλλόγου συγκεντρώνονται χρήματα, με έρανο των συμπολιτών και προσφορές, αγοράζονται και φυτεύονται 680 κωνοφόρα δένδρα ύψους 2,50 m από τη Γερμανία στην είσοδο της πόλης, το Πανεπιστήμιο και μέσα στην πόλη.

Απόσπασμα από συνέντευξη του Προέδρου του Συλλόγου κ. Σωτηριάδη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο (εδώ):
"Ήρθα σ’ επικοινωνία σε ένα από τα φυτώρια, μου έστειλαν τιμοκαταλόγους και πήρα τον Ηλία τον Κοντογιάννη, ο οποίος μιλούσε τα Γερμανικά, και πήγαμε αεροπορικώς στο Αμβούργο. Εκεί παραγγείλαμε και φέραμε στα Γιάννενα, τα πληρώσαμε φυσικά, 760 κωνοφόρα δέντρα τα οποία ήταν σε ύψος 2 μέτρα και πλέον. Δύο με δυόμισι μέτρα. Ήρθαν δύο νταλίκες και το Δασαρχείο μας υπέδειξε με ποιον τρόπο θα πρέπει να γίνει η φύτευση. Και τότε λοιπόν φυτεύσαμε τα δέντρα στην είσοδο της πόλεως την είσοδο από την πλευρά των Αθηνών. Δώσαμε γύρω στα 200 δέντρα στον Δήμο να τα φυτεύσει μέσα στην πόλη. Άλλα 200 δέντρα στο Πανεπιστήμιο στη Δουρούτη. Όσα θα δείτε που είναι μεγάλα δέντρα, τα έλατα, είναι αυτά τα οποία είχαμε φέρει εμείς με τον Σύλλογο. Δυστυχώς δεν διαφυλάχτηκαν όλα. Να σας πω ένα περιστατικό στον κόμβο της Ανατολής, που βγαίνει και προς το Πανεπιστήμιο, εκεί είχαμε φυτέψει γύρω στα 30 έλατα. Τα Χριστούγεννα είδαμε μερικά τα οποία είχαν κόψει για χριστουγεννιάτικο δέντρο, κάποιοι που δεν μπορούσαν να σκεφτούν διαφορετικά"

Παρατίθενται αιτήσεις για παραχώρηση δένδρων, καθώς και ευχαριστήριες επιστολές προς τον Σύλλογό μας από τη δενδροφύτευση του 1990.


Ευχαριστήριο από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών Εδώ

Ευχαριστήριο από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εδώ

Παράκληση διάθεσης 10 δενδρυλλίων από την VIII Μεραρχία Πεζικού Εδώ

Παράκληση παραχώρησης 10-15 δένδρων από την Κοινότητα Κουτσελιού Εδώ

Αίτηση χορήγησης δύο ελάτων από τον Δ/ντη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελιάς Εδώ

Ρεπορτάζ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ 23.02.1990 Ανάσα ζωής από 650 δένδρα

Ρεπορτάζ ΠΡΩΙΝΩΝ ΝΕΩΝ 23.02.1990 Τα δέντρα ομόρφηναν τις εισόδους της πόλης

Ρεπορτάζ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ 30.03.1990 Αυτοί που βοηθούν να πρασινίσει η πόλη