Τρίτη, 30 Ιουνίου 2009

Aίτηση ακυρώσεως αποφάσεων Επιτροπής Οριοθέτησης και Γενικού Γραμματέα στο Σ.τ.Ε. - οριογραμμών όχθης και παλαιάς όχθης της Λίμνης


Πληροφορούμε και καταγγέλλουμε στους συμπολίτες μας ότι ο Γεν. Γραμ. Περιφέρειας Ηπείρου απέρριψε το αίτημα του Συλλόγου μας για επανακαθορισμό των οριογραμμών όχθης και παλαιάς όχθης της Λίμνης μας, τις οποίες η Επιτροπή Οριοθέτησης αιγιαλού και παραλίας καθόρισε στο όριο του αναχώματος Ανατολής – Κατσικά, αδιαφορώντας για τις καταστροφικές επιπτώσεις σε βάρος της Παμβώτιδας.

Κατόπιν αυτού ο Σύλλογός μας κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.) αίτηση ακυρώσεως των αποφάσεων της Επιτροπής Οριοθέτησης και του Γενικού Γραμματέα.Ο Γ.Γ. κ. Πανοζάχος ξένος ων, χωρίς τη βιωματική ευαισθησία για τον τόπο μας, δεν έδειξε το απαιτούμενο ενδιαφέρον για τη Λίμνη μας και τα προβλήματά της. Συμφωνώντας με την οριοθέτηση στο όριο του αναχώματος, παραβλέπει ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση του υδροβιότοπου και την οικοπεδοποίησή του, ότι μειώνεται η έκταση της λίμνης κατά 3.500 περίπου στρέμματα και καταδικάζεται η Παμβώτιδα για πάντα να γίνει μια κλειστή δεξαμενή χωρίς ζωή και χωρίς μέλλον.

Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι βαρύτατες ευθύνες έχουν και τα μέλη της Επιτροπής Οριοθέτησης, διότι με την λαθεμένη απόφασή τους, και κατά παράβαση των διατάξεων των άρθρων 5 και 6 του Ν. 2971/2001, καθόρισαν την οριογραμμή της παλαιάς όχθης επίσης στο όριο του αναχώματος με αποτέλεσμα να «αποδεσμεύονται» με αυτό τον τρόπο από την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου χιλιάδες στρέμματα.

Η μόνη λύση για τη διάσωση της λίμνης είναι η καταστροφή και απομάκρυνση των αναχωμάτων, η οριοθέτηση στα φυσικά της όρια, περιλαμβάνοντας όλους τους υδροβιότοπους, ώστε να λειτουργήσει στη φυσική της κατάσταση.

Με τη θέση μας αυτή και εν γένει την αποκατάσταση του οικοσυστήματος έχει τοποθετηθεί θετικά και ο αναγνωρισμένος κρατικός Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας. Γιατί άραγε δεν λαμβάνονται υπ’ όψη οι θέσεις του;


Για το Δ.Σ. του Συλλόγου


Ο Πρόεδρος
Αριστείδης Σωτηριάδης

------------------------------------------

ΥΓ. Το παρακάτω απόσπασμα από Δελτίο τύπου του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας το 2007. Όλο το Δελτίου τύπου Εδώ.

«Καταρχήν πρέπει να αποφασισθεί τι λίμνη θέλουμε. Θέλουμε λίμνη η οποία να λειτουργεί ως οικοσύστημα ή λίμνη ως λεκάνη νερού; Το ΔΣ του ΦΔΛΠ φύσει και θέσει υποστηρίζει τη λειτουργία μια λίμνης με χαρακτηριστικά οικοσυστήματος. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ένταση των προσπαθειών αποκατάστασης της φυσικής της λειτουργίας. (…)

Επειδή, επιστημονικά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί το μέγεθος που θα πρέπει να έχει η λίμνη ώστε να λειτουργεί ως οικοσύστημα και με δεδομένο ότι ήδη το μέγεθός της έχει μειωθεί δραματικά (Αποξήρανση Λαψίστας, δημιουργία κρηπιδωμάτων στα όρια του Δήμου Ιωαννιτών, αναχώματα και αποστραγγιστικά έργα, μπαζώματα σε πρώην υγρολίβαδα, οικιστική ανάπτυξη σε υγρολίβαδα (Καλούτσιανη-Λασπότοπος)) δεν μπορούμε ως ΦΔΛΠ να συναινέσουμε σε περαιτέρω μείωση του μεγέθους της. Ότι έχει απομείνει θα πρέπει να κατοχυρωθεί στο σώμα της λίμνης με την οριοθέτηση που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή και η οποία θα πρέπει να λάβει υπόψη της ότι η λίμνη θα είχε πολύ μεγαλύτερο μέγεθος εάν δεν περιορίζονταν από τα κρηπιδώματα και τα αναχώματα. Ποιο είναι το μέγεθός της και ποια τα όριά της σήμερα; Η νοητή επιφάνεια από το μέγιστο επίπεδο του υπερχειλιστή είναι ένας κανόνας που μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο.»