Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2010

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΑΓΡΙΝΙΟ) ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ)

Προς
Κα Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα
Γενική Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου
Α.Π. 201
5 Ιουνίου 2010

ΘΕΜΑ: ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΑΓΡΙΝΙΟ) ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ)

Αξιότιμη κα Γενική Γραμματέα

Αναγνωρίζοντας το γνήσιο ενδιαφέρον σας και την πολυδιάστατη συνεισφορά σας σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, με την παρούσα επιστολή σας καλούμε να πράξετε τα δέοντα και να συμβάλλετε στη μεταφορά της έδρας του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων από το Αγρίνιο στα Ιωάννινα, ενόψει των επικείμενων συγχωνεύσεων περιφερειακών Τμημάτων με μεγάλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα που προγραμματίζεται. Η πράξη σας αυτή θα είναι μια σημαντική πράξη ακαδημαϊκής και κοινωνικής συνεισφοράς προς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, προς τους πολίτες, προς τη φύση της Ηπείρου και προς όλη τη χώρα μας.

Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε το 1976, αριθμεί 350 μέλη και δραστηριοποιείται επί σειρά ετών στον τομέα της προστασίας, αξιοποίησης και προβολής του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων. Ως πολίτες με γνώση και περιβαλλοντική ευαισθησία, σας παραθέτουμε τα παρακάτω εύλογα επιχειρήματα, τα οποία συνηγορούν υπέρ της πρότασής μας στο να αποκτήσουν επιτέλους τα Ιωάννινα ένα αμιγώς περιβαλλοντικό Τμήμα διαχείρισης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος που θα συντελέσει στην προστασία και διατήρηση της πλούσιας φυσικής κληρονομιάς της Ηπείρου στην πράξη.


- Το εν λόγω τμήμα γνωρίζουμε από την ερευνητική αξιολόγηση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ( http://www.env.uoi.gr/ ) πως συνιστά ένα Τμήμα με άριστες επιδόσεις στον τομέα της παραγωγής ερευνητικού έργου, ώστε να θεωρείται ανταγωνιστικό και βιώσιμο στην νέα τάξη πραγμάτων για την Παιδεία όπως διαμορφώνεται στην Ελλάδα. Το Τμήμα αυτό καλύπτει τομείς όπως η οικολογία και η διατήρηση της βιοποικιλότητας, τεχνολογίες περιβάλλοντος, περιβαλλοντικής μηχανικής, κλιματολογίας και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

- Το Τμήμα ιδρύθηκε το 1998 ως τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα τα Ιωάννινα, αλλά για λόγους τοπικής αναπτυξιακής ή και μικροκομματικής φύσεως μεταφέρθηκε αντί-ακαδημαϊκά στο Αγρίνιο. Σήμερα το άνω Τμήμα οδεύει προς τη μετονομασία σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος. Σύντομα θα αποφασιστεί από το αρμόδιο Υπουργείο αν θα μεταφερθεί στα Ιωάννινα ή στην Πάτρα, εν όψει των Πανεπιστημιακών συγχωνεύσεων και τη σύνοδο των πρυτάνεων τον Ιούνιο του 2010. Η Πάτρα φιλοξενεί ήδη περιβαλλοντικά τμήματα, ενώ τα Ιωάννινα ουδέν.

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υπάρχουν ελάχιστοι καθηγητές που ασχολούνται με περιβαλλοντικά θέματα, έλλειψη που γίνεται αντιληπτή σε όλη την κοινωνία. Κρίνεται εύλογη λοιπόν η επιλογή της πόλης των Ιωαννίνων για την εγκατάσταση του Τμήματος έναντι της Πάτρας.

- Η Ήπειρος, και ιδιαίτερα ο Νομός Ιωαννίνων είναι ίσως ο πιο σημαντικός Νομός της Ελλάδας οικολογικά, συμπεριλαμβάνοντας το μεγαλύτερο Εθνικό Πάρκο της χώρας (Ε.Π. Βόρειας Πίνδου) και αριθμώντας 18 προστατευόμενες περιοχές του Ευρωπαϊκού δικτύου Φύση 2000 που καταλαμβάνουν πάνω από το 30% της έκτασής του! Είναι σοβαρότατη παράλειψη της Ελληνικής Πολιτείας σήμερα η μη λειτουργία Περιβαλλοντικής Σχολής στον πιο ευαίσθητο οικολογικά νομό της χώρας. Η ίδια η φύση της ορεινής Ηπείρου και το πλούσιο βιολογικό της απόθεμα είναι το αυταπόδεικτο επιχείρημα για τη λειτουργία περιβαλλοντικού τμήματος στην πόλη των Ιωαννίνων.

- Είναι γνωστό πως η προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα τομείς όπως οι τεχνολογίες περιβάλλοντος, οι ΑΠΕ, η διατήρηση της βιοποικιλότητας και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, συνιστούν κεντρικό πυλώνα χάραξης Ευρωπαϊκής πολιτικής, με άμεσες χρηματοδοτικές εφαρμογές σε όλους τους αναπτυξιακούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης και της έρευνας. Διανύοντας τον 21ο αιώνα της οικολογικής κρίσης και ειδικά το παγκόσμιο έτος βιοποικιλότητας 2010 με βάση τη διακήρυξη του Ο.Η.Ε., θεωρώντας την υψηλού επιπέδου περιβαλλοντική έρευνα και εκπαίδευση που προσφέρουν όλα τα μεγάλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ευρώπης, θεωρούμε αδιανόητη την έλλειψη Περιβαλλοντικής Σχολής από ένα Πανεπιστήμιο διεθνούς κύρους και αριστείας όπως το Πανεπιστήμιό μας.

- Η άφιξη του άνω Τμήματος θα ενδυναμώσει σημαντικά τους δεσμούς σύνδεσης του Πανεπιστημίου με την κοινωνία, τα κέντρα λήψης αποφάσεων και την αγορά εργασίας. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μπορεί άριστα να συμβάλλει στην στελέχωση των Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της περιοχής με αξιόμαχο επιστημονικό δυναμικό, να συντονίσει και καθοδηγήσει τη λειτουργία τους, να παρέχει οικολογική γνώση, και τέλος να ευαισθητοποιήσει και να εκπαιδεύσει περιβαλλοντικά όχι μόνο τους φοιτητές του αλλά και την τοπική κοινωνία. Τα Γιάννενα χρειάζονται τμήμα Περιβάλλοντος.

- Υπάρχουν στην πόλη μας και στο νομό μας οι προϋποθέσεις λειτουργίας ενός εκσυγχρονισμένου και καινοτόμου Περιβαλλοντικού Τμήματος ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με βασική επιδίωξη την αύξηση της πρακτικής εκπαίδευσης και βιωματικής γνώσης των φοιτητών στο πεδίο, στα Εθνικά Πάρκα της περιοχής, προωθώντας έτσι παράλληλα την περιφερειακή ανάπτυξη στις ορεινές περιοχές του Νομού.

- Το ακαδημαϊκό περιβάλλον και η εκπαιδευτική ποιότητα που χρόνια προσφέρει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στους φοιτητές της πόλης μας, εγγυώνται την κατακόρυφη ποιοτική αναβάθμιση των εισακτέων φοιτητών – περιβαλλοντολόγων, ιδιαίτερα εν συγκρίσει με τα αμιγώς Περιβαλλοντικά Τμήματα, που για λόγους πολιτικούς και μη επιστημονικούς έχουν μέχρι σήμερα έδρα μικρές επαρχιακές πόλεις (Ορεστιάδα, Μυτιλήνη, Αγρίνιο). Η λειτουργία επομένως του άνω Τμήματος στα Ιωάννινα θα σημάνει την άμεση ποιοτική αναβάθμιση των αποφοίτων περιβαλλοντολόγων με όλες τις θετικότατες συνέπειες για άνοδο του επιπέδου της νέας γενιάς επιστημόνων που χειρίζονται τα περιβαλλοντικά θέματα στην Ελλάδα στο μέλλον. Άρα αυτή σας η πράξη θα είναι ευεργετική για το περιβάλλον σε εθνικό επίπεδο.

Για όλους αυτούς τους λόγους αξιότιμη κα Γενική Γραμματέα, Σας παρακαλούμε να διεκδικήσετε σθεναρά τη λειτουργία του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών πόρων στα Ιωάννινα, συμβάλλοντας ενεργά στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Ηπείρου και του Νομού Ιωαννίνων, για την οποία εργάζεται και αγωνίζεται ανελλιπώς ο Σύλλογός μας.

Με την προσήκουσα τιμή,

Για τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων

Ο Πρόεδρος
Αριστείδης Σωτηριάδης

Ο Γραμματέας
Κων/νος Σακκάς